My Members....

Feb 23, 2015

Waktu Haram Melaksanakan Solat Sunat

assalamualaikum...

aku nak share sikit info pasal waktu yang haram melaksanakan solat-solat sunat...
ada 5 waktu jugak...
seperti berikut :


gambar sekadar hiasan...


1.  Selepas solat subuh
     -  lepas kita solat subuh dah tak leh solat sunat..dikecualikan solat qada' dan solat sunat kejadian seperti solat jenazah. 

2. Diantara waktu naik matahari ke waktu dhuha
    - selepas waktu syuruk hingga 25 minit masuk waktu dhuha..

3. Waktu remang matahari 
    - 5 hingga 10 minit sebelum masuk waktu solat Zohor. 

4. Selepas solat Asar

5. Ketika matahari terbenam 
    - 5 minit sebelum masuk waktu Maghrib

itu la 5 waktu yang haram untuk menunaikan solat sunat....

klu ada yang salah boleh betulkan...
sy budak baru belajar...hehehehe...

Feb 18, 2015

Short Getaway- Lotus Desaru, Kota Tinggi Part 2

assalamualaikum...

ok sambung citer pasal lotus desaru resort...

ni gambaran bilik dia...
2 tingkat dek non...
harus la kanak itu bermain kat tangga je lah...
sib baik lepak bilik tak lama...
utk 1 bedroom mmg semua bilik ada tangga...
so terpaksa lah...
kat atas ada katil n bathroom...
bawah ada toilet kecik...
fridge besar yang satu pintu, microwave pon disediakan jugak...

mungkin setiap bilik disediakan dengan bathtub ni..
so lepas gi waterpark...
sambung pulak mandi kat bilik..


sebelum gi dinner...
siapkan keje sekolah dulu...
kemain la memasing menyiapkan...
sib baik standby cemil cemilan kat dlm bilik...
so makan skit2 sementara siapkan keje sekolah..



gi dinner pulak...
steamboat menu...
sedap la melantak...
dapat harga 2 orang rm110
ok la kan...
kanak2 bawah 5 tahun free...



mini funfair...
ada game2 yang kecik2 ni...
so kanak2 mmg suka lah...
mak pak siap sedia lah nak memujuk anak2 balik...

aku tak tau la nape pic ni upload jadi senget...
ok nak citernya...
aisy dah tak pakai pampers...
so dia selalu lah ajak gi toilet klu gi shopping complex pon...
nnt dia akan check la satu2...
dirty / clean dia akan comment...
gi toilet kat hotel ni...
kemain memanjang puji melangit cakap 
this hotel is very good mama...the toilet is very very clean...
hahahahaha...dah toilet hotel anak oiii kompem lah bersih...



esok selepas bfast main air lagi...
kali ni mandi kat pool pulak...



kami hehehe...


main2 kat pantai pulak...

ni sesi bagi derang merasa air pantai...
hahahahaha masing-masing terkejut sbb tak penah rasa air pantai kan...
ingat macam air swimming pool la...
pastu aisy sibuk lah nak citer kaki dia kotor sebab pasir...

ok sekian citer short getaway aku...
ok la bersuka ria di hujung minggu...


Feb 17, 2015

Short Getaway - Lotus Desaru, Kota Tinggi Part 1

assalamualaikum...

entry terperap...
sebab malasnya nak me'resize' gambor...
setelah digigihkan...

nak citer pasal percutian singkat cepat dan mudah...
haa cam iklan pulak...
sehari sebelum book, esoknya terus pegi...
takde survey2 takde plan2...
hahahaha...
utk mengelakan daripada gi time CNY ni...


time baru sampai...terus2 terjah pantai dulu...


posing dengan papa pulak...
kemain tak aisy tak layan orang bergambar lansung...

aku citer sikit pasal lotus desaru resort kota tinggi ni ea...
klu korang duk jb korang ikut EDL terus masuk ke seri alam terus 
potong highway senai - desaru...
perjalanan dr bandar jb hanya 1 jam...
pastu kat lotus desaru ni ada waterpark...
ada jugak mini funfair...
ok meh tengok gambar kitaorg kat waterpark ye...


arief kemain lah naik slide tu sensorang...
tak laju mana pon slide tu...


haa tu belakang tu lah playground dia...

tinggi playground tu...
so kanak2 baya anak2 aku tu tak sesuai nak main kat situ...
bahaya sebab laju dan air yang menunggu kan...
terus masuk dalam air la jawapannya...


nak try jugak..

aisy pulak posing dengan slide...


papa posing dengan arief pulak..

ajak aisy bergambar dalam air...dia tak nak tengok camera pulak...
muka mama menahan napas...kemain..

ni dalam cabana dia...
sejuk la konon memasing...


posing dengan anak2...


papa berloving2 pulak dengan anak dara dia...

ala2 gua konon kat waterpark ni...

ok waterpark so so jek...
kurang menarik...
tapi ok lah nak isi masa terluang...

ok continue next entry...
kang korang muntah ijau pulak tengok pic melambak2..
hahaha... 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...