My Members....

Dec 27, 2013

Useful number in Johor

Assalamualaikum..

Ha..jumaat kijo terakhir utk den di johor ni...
Minggu depan jumaat den da cuti..
Saja nak share useful numbers ni..
Kot2 korg yg kat johor nak tau no taxi, hotels, polis dan macam2 lagi..
Idok le aku nak taip bebanyak..
Refer saja pada pic di bawah..
#malehtaipbanyak2



Dec 24, 2013

Ferrari Vs Lamborghini??

Assalamualaikum...

sibuk aku dok mengugel si ferrari n lambo ni dr pagi...
ni hasil yang aku jumpa...

si putih yang seksi dari depan...
hamboi hamboi...
ferrari FF...tu baru kuar suat kabar beberapa hari yang lepas...
tu aku sibok gugel...
cam best jek...


si putih yang garang dari depan...
hamboi garangnya...
lamborghini aventador...
tapi gile bergaya klu pakai...


dalam pulak...
si kuda berlari lari anak nih...
tak silap aku leather seat tu hand made...

ni plak lembu punya dock dalam...
hamboi banyaknya butang nak tekan...

lambo dari belakang mmg cun giler...
mmg super macho...

ferrari dari belakang...
pun seksi giler...


sape suka...
boleh beli...
dua singit dua singit...
haha...yang kecik utk sangkut kat kunci kete sebenar anda...
hahaha...sila tutup angan2 petang anda..
sekian...

Dec 23, 2013

How we spend our priceless hour!

Assalamualaikum..

Weekend2 terakhir ni keluar la bersama small family ni..
Ye la tinggal semunggu je lg dpt menikmati cuti ahad kan..
So xde planing pun nak g memana so tmpt wajib aku ialah jusco saja..

Seiring sejalan bepimpinan tangan lagi..
Since arief da le jalan ni..
Mmg xnak dokong da..nak jalan saja..

So skang ni kan krismas eve..
So banyak perhiasan krismas la..
Kami pun sibok jugak la ambk gambo..

Aisy dr jauh nmpk bear besar ni trus lari..
Ingat nak wat pe..nak peluk rupanya..


Da jalan2 g kedai buku popular..
Cari bedtime story utk aisy..
Best lak bawak dia g book store..
Kemain ske dia tgok buku2 tu..
Siap duduk2 lagi..
Ni belum bwk g library lg..
Pastu g mkn pastu balik..
Haha tu je la pun nak citer..
Owh kata org mmg bagus klu kita expose kan anak2 kita dgn kedai2 buku atau lebih baik library..
Coz nnt da besar derang akan rasa buku tu xla boring tp menarik..
Aku mmg biasakan baca buku sblm tdo utk aisy dr dia kecik lg..
Bila da besar ni..dia sendri ambk buku bg aku suh bacakan sblm tdo..
Kekadang da ngantuk sangat pun terpaksa layan baca jugak..
Tp xtau la coz aku bkn pakar kanak2 kan..aku hanya share pe yg aku rs bagus..n aku apply kat anak2 aku..
Kbye..




Dec 21, 2013

Jalan Bersimpang - Filsuf ft SleeQ

assalamualaikum...

banyak kali dah dengar lagu ni kat radio...
tp tak tau lagu sapa...enjoy je dengar..
last2 aku decide nak cari lirik lagu nih...haaa...
rupanya lagu sleeQ...filsuf ni aku tak kenal..
nanti la baru google lagi sapa si filsuf nih...
owh pastu baru tau yang lagu ni rupanya  ost citer kl gangster 2...
ok lah mls citer bebanyak layan jap lirik dia...
Jalan Bersimpang - Filsuf ft SleeQ
ini jalan yang aku pilih
Ini jalan yang harus aku tempuh
Ini jalan aku tagih
Ini jalan yang harus aku rempuh
Ini jalan yang aku pilih
Banyak jalan yang luas terbentang
Yang kau pilih jalan yang bersimpang
Begitu mudah begitu senang
Tanpa kau berfikir panjang
Apa yang harus aku lakukan
Puas sudah aku cuba untuk kembali ke pangkal jalan
Tak dapat ku mengelak tak berdaya untuk ku elak
Terpaksa juga aku bersaing kerana sudah menjadi darah dan daging
Ke mana sahaja ku pergi ada mata memerhati
Melihat gerak dan geri menanti saat dan masanya tiba bila aku sendiri
Untuk menagih hutang lama yang sudah semakin basi
Hutang darah bayar darah hutang budi bayar budi
Hutang nyawa bayar nyawa wang tidak berguna lagi
Maut sebagai pengganti diri
Inilah jalan penyelesaian yang harus ku tempuhi
Banyak jalan yang luas terbentang
Yang kau pilih jalan yang bersimpang
Begitu mudah begitu senang
Tanpa kau berfikir panjang
Yeah… dulu-dulu kita disatukan
Kita kongsi sebarang beban yang kita lakukan
Masalah kau masalah ku dipersetujukan
Dan kalau tiba hariku berhenti kau setuju kan?
Ok sekarang siapa yang serang aku semalam
Siapa yang beri alamat rumah aku sekarang
Siapa yang berani bersemuka dengan aku
Pegang pedang hulur senjata aku takkan blah
Aku penyabar tapi jangan cabarku jangan belasahku
Membuat sesuatu yang sudah lama ditinggalkan untuk nafas baru
Ambil satu nafas sedut dalam-dalam
Malam ini kita cuba nasib main tikam-tikam
Banyak jalan yang luas terbentang
Yang kau pilih jalan yang bersimpang
Begitu mudah begitu senang
Tanpa kau berfikir panjang
Kau katakan aku sudah jatuh
Bagaimana aku boleh jatuh setakat kau berdiri pun tak kukuh
Kau katakan aku sudah kalah
Bagaimana aku boleh kalah sedangkan engkau menang pun tak pernah
Aku sudah hilang garang?
Bagaimana aku hilang garang setakat engkau belum melihat aku berang
Walaupun suatu hari nanti aku akan tumbang
Lambangku akan sentiasa berada di ambang

Dec 20, 2013

Azab bg Yang Meninggalkan Solat...

Assalamualaikum..

Jumaat da pun hari ni kan..
So nak kongsi pasal azab klu meninggalkan solat ni..
Aku baca pun takut..

Azab di dunia : 
1. Tiada rahmat dlm kehidupanya
2. Kehilangan cahaya diwajahnya (nur) 
3. Tidak mendpt pahala bg amalan yg baik
4. Doa2nya tidak dimakbulkan Allah
5. Tidak mendpt bhgn drpd doa orang2 yg soleh..

Azab semasa hendak meninggal dunia : 
1. Mati dlm keadaan aib
2. Dalam keadaan kelaparan
3. Dalam keadaan kehausan yg sgt..

Azab di dlm kubur :
1. Dihimpit kubur hingga tulang rusuknya berceragah
2. Dibakar dgn api di dalam kuburnya (diguling atas bara api siang dan malam) 
3. Ular yg busa dgn mata berapi dan kuku besi yg panjang..memukul setiap hari..

Azab selepas dibangkitkan :
1. Dihisab dgn serius
2. Kemurkaan Allah
3. Dicampak ke dalam api neraka

Semoga semua jangan meninggalkan solat dan jangan juga melenggah-lenggahkan solat..
Peringatan utk dri sendri dan semua..

Sumber : kemanisan solat - ustaz safwan fathy 

Dec 19, 2013

Ingatan Untuk Di Remember !! - Elak Dari Penipu Internet Guys!!

Assalam...

aku masih dengan penipuan internet nih..
xde lah rasa cam mudah sangat orang kene tipu nih...
tapi mungkin tak de kesedaran ataupun kurang dihebohkan citer pasal penipuan internet nih..
klu citer pasal yang bercinta pastu kene tipu kat internet nih..
tak perlu lah aku huraikan...
mmg dah memasing pun mengada...
macam2 cara menipu kan sekarang nih...
so ni ada beberapa peringatan yang sesuai utk korang ingat...


  1. jangan respon pada e-mail yang mencurigakan dari pihak tidak dikenali (utk update acc bank ke, update pape lah pun tak yah le bagi) if its formal derang should call or bagi surat dengan letterhead company derang kan...
  2. jangan dedahkan maklumat peribadi, akaun bank atau kad kredit kepada pihak yang tidak dikenali...(termasuk jugak klu menerima call daripada BNM) BNM should no all ur details...not they ask u to give details...
  3. elakan dari membuat transaksi pindahan wang semasa mengakses wi-fi percuma (coz ada wifi yang leh detect details korang...so pastikan tak wat camtu ye...)
  4. hati-hati dengan tawaran lumayan berupa wang ringgit yang memerlukan pendahuluan... (klu orang nak bagi hadiah atau ape2 jek...kenapa nak suh kita bayar utk cukai etc etc suma...for sure lah derang tipu) 
  5. elakan berurusan dengan laman web yang mencurigakan... (lagi2 klu nama yang dia bagi n nama kat no. acc bank tu lain...sila pelik n mintak no. acc yang atas nama dia...) 
  6. jangan mudah terpedaya dengan tawaran yang menarik dan murah tanpa melihat secara fizikal (klu harga barang tu lebih dari 1 k better korang COD....dalam erti kata lain sila lah beli barang yang dekat2 jek..)

ok tu jek kot aku nak share...
sila lah jangan bagi muka lagi pada penipu2 nih...
geram pulak aku nih tau...
emo sey...
haha chou...

Dec 18, 2013

Aisy 3years old celebration!

Assalam..

Tu dia kek utk aisy 3y.o ni..
Penuh dgn fruit..
Dlm luar fruit..secret recipe saja..senang n mudah...

Birthday girls..
Masih gah sibuk tiup2 belon...

Us...all in red..
Birthday girl xnk tiup lilin.. Jenuh la..
Last2 arief yg tiup lilin tu..

Part mkn ni..haaa memasing kusyuk mkn..tgok kek tu kan luar dlm penuh buah..
Close up skit..

Arief sibuk main gan belon smpai xnk mkn kek..

Hahaha tgok adik pun join the club main sama..
Semua pun happy...

Tu je...
Kbye! 







Dec 17, 2013

Penipuan Internet / Parcel - Haish Korang-Korang Ni...

Assalam...

ish ramai lak orang yang kene tipu kat internet nih kan...
ye lah since aku ni kije kat polis nih...
mmg nampak sangat orang mudah nooo kne tipu...
klu skit tak pe...
banyak saja...
ni aku citer skit pasal penipuan internet / parcel nih...

  1. mangsa berkenalan dalam fb / twitter / blog / instagram ke hape2 la dlm internet ni...suspek biasanya akan menggunakan pic profile dan akaun org lain...perdaya mangsa menggunakan kata-kata dan janji manismu lahnya..ye lah korang baru kenal kot...sibuk dah dia nak bagi barang bagai...alahai bertuah nya korang nih kan...
  2. mangsa masuk perangkap janji manis mu...saspek pun kengkonon nak pos barang...
  3. suspek bagitau mangsa barang dah pos...
  4. kendian suspek bagitau yang parcel kene tahan kastam n perlu bayar cukai...so saspek arahkan mangsa untuk masukan duit dlm akaun orang lain...
  5. so mangsa yang cam ye ye percaya nih pun masukan duit...n of coz nama fb n nama akaun tak sama...tpi masih tak perasan...
  6. dah dapat duit...tinggalah mangsa terkontang kanting dengan kerugian yang banyak...

ok sekian, pic tu hiasan jek...
em..jangan lah mudah tertipu...
kita cari duit bukan senang...
chao!!

p/s : klu sempat sok aku masukan pic birthday aisy...hehe...



Dec 16, 2013

Tomorrow My princesS turn 3 years!!

Assalam...

17 12 2013 ni genap aisy 3 tahun..
We already plan a simple birthday party at her school this tuesday..
So those thing i already buy..
M

All the junk food for the goodies...



There the goodies pack...

The party hat..
Aisy will wearing the princess hat..
Others the yellow hat..

Cake aku beli saja...
Senang..
Tu je la..
Later ill update bout the party..
Chou!! 

 

Dec 12, 2013

MohD ArieF HaiQal...

Assalam...

alhamdulillah...
mohd arief haiqal dah berjalan pada umur setahun 2 bulan...
kakak dlu setahun 3 bulan baru berjalan...
cepat sikit lah...
tapi nak melalui fasa untuk berjalan tu mmg sedih...
coz dia jadi sangat kurus...
deman, batuk n sesema...
pastu makan pun sangat memilih...
turn up dia jadi sangat kurus...
alhamdulillah selera skang dah pulih seperti selalu...

pakai cap papa lah nya...sangat ske klu dapat pegang steering tu...
berangan nak drive kot..
turun papa punya hobby lah kot...
racer lah nih...hahaha...pon bole...

ni sebenarnya hat dia...
ni pun lah tempat duduk sebenar dia dalam kete...
kene ikat kuat2 kat blakang...
klu duduk gan aku...em mmg tak leh diam lah..
klu leh satu kete dia pusing sampai ke bonet...
hahaha...
its all bout my mohd arief haiqal...

Dec 11, 2013

Bonding Together...

Salam...


dah mereka berdua je kan selalu..
macam2 kerenah lah...
gaduh tak yah citer lah...
tp yang perasan mmg arief yang akan kacau aisy..
mmg ape yang aisy pegang confirm si adik nak..
n aisy masih kecik kan...
so perasaan nak mengalah tu mmg agak susah la...
kadang-kadang manja pun kemain jugak...
memasing nak hugging each other..
pastu selalunya arief akan nangis la coz aisy peluk terlalu kuat..
haha ingat adik dia dah besar gak nya...
pic kat atas tu time dedua baru bangun tido...
kemain bermanja - manjaan...
hehe...siap pegang2 tangan lagi...
gosok2 kepala la...
alahai...la..ye lah memasing kecik lagi...
n pada dia tu je la kawan main dia kat umah..



bonding time together...
harap2 dah besar nanti kamu rapat jugak lah camni..
share all things together...
have each other...
walaupun de masalah...
jangan selalu gaduh ye kamu kamu ni...

k bye!!



Dec 5, 2013

Bila Anda Adalah Bossss!!

Salam...

Bila anda boss jangan la rasa terlalu tinggi...kerana ada lebih tinggi dr anda..
Bila anda boss jangan la tak memandang  org-org bawahan anda..kerana tanpa mereka ape yg anda boleh buat..
Bila anda boss janganlah anda memandang remeh kebajikan...kerana bila anda susah mereka la ygenjaga kebajikan anda..
Bila anda boss jangan terlalu inginkan sesuatu yg perfect..kerana semua manusia itu xperfect..termasuklah anda..
Anda boss saya kuli...
Anda manusia n hamba Allah..
Saya juga manusia n hamba Allah..
Walaupun saya bukan perpangkat lebih tinggi dr anda..
Saya juga ada perasaan n juga ada maruah..
Sama seperti anda..
Olehdemikian..kenapa tidak boss hormat menghormati..
Kenapa tidak boss lebih faham ttg tugas yang diberikan..
Kenapa tidak menjaga kebajikan kuli anda..
Tidak salah anda sebagai boss bergaul dengan kuli2 anda..
Kerana mereka nama anda harum, anda dpt projek, anda sucsess dlm tugas anda..

#sapamakancilirasapedas

Teringat ex boss aku..
Mmg dia superb..
Pergaulan dia gan anak buah..
Cara dia wat kje..
Mmg best..
dia mmg boss paling awesome!! 
Sapa kje bawah dia mmg bertuah..
Acp rosman bin omar..

Kbye!! 

Dec 4, 2013

Sri Kamariah Sports Day!! - Aisy kindergarten

salam...

dah lama citer ni baru aku nak update kat blog..
hihi..pon bole lah kan...
ni invitation card utk sri kamariah kindergarten sports day..


aku mmg excited lah nyer.. bila tengok kad pun dah beriya dah aku...
graduation day tu dia tak terlibat coz she still 3 years..
so terlibat utk sports day jek...



ni masa baru sampai kat hotel thistle..
sampai dlm kul 10.00 pagi..so bfast trus kat hotel..
derang sediakan makan dari kul 10.00 sampai kul 2.00 ptg...
so melantak je lah dah pree kan...


sibuk dengan balloon dia...
tu baju superheroes as the theme...
aku pakai baju biasa je lah..


 aisy with her teacher n her bff...

the menu's... ns lemak with sambal sotong main menu lah..
yang lain banyak...n aku makan banyak ialah roti dia...
mmg sedap...

mama n papa yang sibuk nak selfie jugak...

the ballroom...tengah2 tu tempat berlari2 tu lahnyer...

the deretan of toddler...

arief pun ada...ye la takkan nak tinggalkan pulaks kan...
tengok tu khusyuk bebenor..

ni masa performance dia...nyanyi lagu head n shoulder, knee n toes...


also masa performance gak...

there ada 3 branch sri kamariah tu...

arief pun sibok nak naik atas stage...hihi...

tengok duduk atas stage...selambe je...

masa menari2 menyanyi dia okeh je...
bila part sport jek... aku yeye je on video tetiba dia tak nak lari...
adoai...sedey tul...takut ke ape ke aku pun tak tau..
tapi dia mmg terus tak nak...jalan keluar wat selamba jek...
hahahaha...orang lain dapat hadiah dia tengok jek...
tak de sedey ke ape ke wat tak kesah je...
haha...tak sports sangat lah day tu...hahaha


sebelum balik melantak dlu...then aisy main lah gan member dia kat area kolam ni...
tu jek....

kbye!..oo ni last year dia kat kamariah kindergarten...
dari baby kot aku anta kat sini...
rasanya semua teacher kat situ kenal dia..
ye lah mesti lah aku ada sebab2 tertentu tukar kan dia skolah kan..
so chauuuu....

Dec 2, 2013

Ooowhh politik...

Salam..

Baru2 ni uke (ustaz kazim elias) join umno..
Ni pendapat aku..
Pada aku pendakwah x perlu join mana2 parti politik kot..
Umno ke pas ke pkr ke
Its all the same..
Cuba bayangkan klu ada satu perkara yg dipersoalkan oleh parti lain..
Dan ianya membelakangkan islam..
Wat u will say..
Masih menegakkan benang yg basah? 
Tp yg kita perlukan utk ckp benda yg benar..
Klu anda pendakwah bebas..
Anda boleh tegur tanpa memikirkan kedudukan anda dlm satu2 parti politik..
Dan pasti lebih telus dlm membuat keputusan tanpa hasutan atau tekanan dr org lain..

K la..tu pendapat aku..
Kbye!!

Dec 1, 2013

Jodoh?

Salam..

Bila citer pasal johan n lana nordin ni..
Wat aku terfikir..pas tgok byk komen utk lana, johan n shila tu..
Its just like this..
Xsemestinya x terbuka tu xbaik..
Xsemestinya yang bertutup tu baik..
Manusia..ada kurang ada lebih..
Tak perfect..mungkin nnt yang terbuka tu akan tertutup..
Yang tertutup tu akan berlitup..
Ketentuan Allah..
Cam tu gak Jodoh... ketentuanNya..
Pada aku xyah kot nak havoc sgt klu baru berkawan tanpa ikatan..
Da jd public figure..pandai2 la cover..not too open to public coz u are the one to face the impac..
So pd getis ni its good to keep calm n sorok la mana leh sorok..
Its also good went u not to say that u are too good..too kind..coz there are people that will expose the other side of it..
Tetap manusia x sempurna..
Belajar la dr pengalaman..

Kbye!! 

Nov 29, 2013

Enjoy vs Komitmen!

Salam..

Just nak share..
Pd korg yg lum kawin..xyah stress bila org tanya bila nak kawin..
Siyes enjoy while u can...
Bila da kawin komitment mmg byk...
Lg klu pompuan...
Gan urus rumah, suami n anak2..
Ye dmata kasar mmg nmpk mudah..
Tp klu teliti tul2..n for a man try la jd housewife for once! 
Then u will know how to run a house chore n babies..
How tired it is..
How u have to appreciate ur wife instead of coment!
Hehe..tanya hubby aku tu..smlm aku kne migrain lg..
Haaa abis suar kakak pkai kat adik, suar adik pkai kat kakak..
Aku senyum je...
Seriously a wife really didnt have time for them self alone!
Kekadang terfikir gak aku...
Dlu sblm kawin leh surf internet...buang masa camtu je..coz yes we had a plenty of time..
Tp now everything must be organize well..coz if not theres a thing will forgoten or miss place..
Dlu aku wat kje alahai slow sangat..terkedek2..
But now everything must be on time n i can calculate my time to do some chore like sidai kain kan must be done in15min..
Pastu pasal tdo pun sama..klu de masa utk rest aku mesti mengunakan secukup2nya..
Coz im think its like a octopus if im at kicthen..ye la basuh pinggan, masak, potong2 barang dlm satu masa...
Haa gila kan...
But in other way its make u a better person kan...
Hehehe...
Multitasking...

So enjoy it while u can..
N if u have a bibik ignore all this..
Yess ur bibik will make for u lah of coz..

Kbye ! Merepek sudah!

Nov 20, 2013

Tips KurangKan MigRain @ Sakit Pale

salam...

actually aku mmg slalu sakit pale aka migrain...
pastu macam-macam aku wat utk hilang kan sakit kepala nih...
antaranya potong rambut..
elakan daripada makan beberapa makanan yang mmg paveret aku..
pastu elakan daripada keluar time matahari terik...
dan macam2 lagi...
citer pasal telan panadol n pain killer mmg dah biasa...
yes i know mmg tak bagus...
tp klu dah sakit n tak tahan xkan nak terbaring jek...
so bila telan panadol tu kurang la skit...
tu la xkan nak bergantung pada panadol je kan..
de sampai tahap 2 minggu sakit pale tak sudah...
bayangkan camne aku nak control anak2 n keje lagi..
huuuu...such a stress week...
then try google n google pasal migrain nih...
i found out several things that can reduce migrain..
according to National Headache Foundation...


  1. cheese - cheddar, emmentale, stilton, brie camembert dan lain-lain lah kot... (setiap kek yang sedang mmg ada cheese okeh...sila stress tak dapat dah mkn kek sedap dah) 
  2. choclate!!! (ni double stress!!! bye my lovely choc...huuuuuu )
  3. sos soya 
  4. hot dog
  5. peanut butter atau kekacang...
  6. kismis / betik 
  7. citrus fruits (buah2an yang masam kot)
  8. coffea or nescafe (yang contain caffien) hadoi...slamat tinggal kopi!!

tu yang di list kan...
yang lain emmm tak tau lah pulak..
em de orang kata klu sakit kepala banyakan minum air isotonik such as 100 plus...
maybe...
tah tak de kajian terperinci lagi kan..
so try je lah...
in shaa Allah...

kbye!!

Nov 16, 2013

Bukan Milik Kita – Sixth Sense

Salam...


cam best jek...
cam sedap jek...
cam mengada jek....
haha...ni lagu ni cam sedap...

Bukan Milik Kita – Sixth Sense

Ditinggalkan kehilangan
Bagian hidup kita
Tak usahlah kau tangisi takdir
Tak ada yang abadi di dunia ini
Semua pastikan kembali
Hidup ini sudah tertulis
Tenangkan jiwamu dan hatimu

Ikhlaskanlah relakanlah
Semua yang ada pasti kan pergi
Ikhlaskanlah relakanlah
Semua yang hidup pasti kan mati

Ikhlaskanlah relakanlah
Semua yang ada pasti kan pergi
Ikhlaskanlah relakanlah
Semua yang hidup pasti kan mati

Ikhlaskanlah relakanlah
Semua yang ada pasti kan pergi
Semua yang hidup pasti kan mati
Hidup bukan milik kita
Hidup bukan milik kita

Nov 15, 2013

Hospital Pun Ada Hokeh!!

salam..


Bukan stakat McD saja de pandu lalu okeh...
farmasi utk klinik HSA - hospital Sultanah Aminah jugak ada pandu lalu 
boleh sms dan ambil gak tau...
haaa...canggih sungguh!

Nov 12, 2013

Menu Utk Pesakit Diabetes - Sharing Is Caring

Salam..

dulu masa mak aku kene diabetes teruk aku sibuk cari menu nih..
n nak bagi pada mak la so mak n ayah leh applykan..
thanks for the blogger yang wat..
aku pun tak hingat blog mana yang aku ambik..
bila tengok balik aku rasa nak share pulak kat blog aku..
boleh ye cik blogger...
so korang leh lah jadikan rujukan kot...
hehe..

MENU UNTUK PESAKIT DIABETES

Masa pemakanan

    1.    Jam 7 pagi – sarapan
    2.    Jam 10 pagi – minum pagi
    3.    Jam 1 tghari – makan tengahari
    4.    Jam 4 ptg – minum petang
    5.    Jam 7 mlm – makan malam
    6.    Jam 10 mlm – minum malam

·       Air kosong hendaklah sentiasa di minum di antara waktu waktu makan (lagi banyak lagi bagus)
·       bacaan glucose sebelah pagi perlu diambil sebelum pesakit di insulin
·       insulin perlu dilakukan setengah jam sebelum sarapan (pagi)
·       bacaan glucose perlu diambil 2 jam setelah makan tengahari dan makan malam


Menu sarapan - contoh menu sarapan yaw!

  •      Segelas susu, segelas air suam, dua keeping roti di sapu mentega (mentega 0% lemak n 0% cholesterol)
  •      Secawan milo kosong, segelas air suam, satu set sandwich telur (telur rebus, di lenyek putih telur sahaja dan di sapu pada roti – utk perasa campurkan sedikit lada sulah, mentega tanpa lemak dan kolestrol)
  •      Segelas susu besama cornflakes (satu mangkuk kecil) dan segelas air suam
  •      Segelas susu, 2keping roti bakar di sapu jem tanpa gula (untuk diabetes) , segelas air suam
  •      Secawan milo kosong, segelas air suam, dua keeping roti bakar dengan keju tanpa lemak
  •      Segelas susu bersama 2 sudu besar bijirin oats dan segelas air suam
  •      Secawan milo kosong, sekeping pancake dengan mentega tanpa lemak dan tanpa kolestrol, segelas air suam
  •      Segelas susu, sekeping donat tanpa gula (donat yg di bakar lebih baik dari di goreng) segelas air suam

 nota lain :
  • karipap dan pau juga boleh dijadikan sebagai sarapan, tetapi intinya hendaklah di buang separuh (hanya sekeping sahaja)
  •  thosai dan roti canai juga boleh dijadikan sarapan, tetapi pesakit diabetes hanya boleh makan separuh sahaja (hanya boleh dimakan seminggu sekali sahaja)
  • milo boleh ditambah gula dengan gula equal (satu sahaja utk satu gelas)


Menu makan pagi (10 pagi)

3 keping biskut Jacob hi fibre + segelas susu + segelas air kosong

Menu makan tengahari dan malam

1.    Nasi putih semangkuk kecil + sup sayur + separuh ikan bakar (jika besar, jika ikan panjangnya seperti tapak tangan boleh diambil seekor. Cth: ikan kembung, ikan selar, ikan cencaru) + suku biji epal merah + segelas air suam
2.    Mee hoon semangkuk kecil + sup ayam (ayam sebesar separuh tapak tangan – seketul sahaja) + setengah biji pear hijau + segelas air suam
3.    Nasi putih semangkuk kecil + singgang ikan tenggiri (saiz potongan ikan hendaklah setengah tapak tangan pada setiap hidangan) + sayur goreng (sawi / kalian / peria / broccoli etc) + suku biji buah lai + segelas air kosong
4.    Chapatti 2 keping + kari daging + sayur goreng + suku biji buah epal merah + segelas air suam
5.    Nasi putih semangkuk kecil + sup ikan merah (sepotong bersaiz sebesar separuh tapak tangan) + sayur goreng + setengah biji belimbing + segelas air suam
6.    Pasta oglio alio semangkuk kecil (digoreng menggunakan minyak zaitun, bersama broccoli, celery, potongan daging ataupun menggunakan daging cincang dan lada hitam) + setengah biji pear hijau + segelas air suam
7.    Nasi putih semangkuk kecil+ sup tomyam (lebihkan sayur) + suku biji buah lai + segelas air suam
8.    Nasi putih semangkuk kecil + ikan bawal putih (sebesar tapak tangan – seekor utk satu hidangan) di kukus bersama sayur (lebihkan sayur) + suku biji epal merah + segelas air suam

nota : 

·       Nasi Ayam hanya boleh dimakan sebulan sekali, (setiap hidangan ayam harus sebesar separuh tapak tangan), lebihkan sayuran, nasi ayam diambil dengan sukatan semangkuk kecil, bersama buah buahan serta segelas air suam .
·       Nasi Lemak hanya boleh dimakan sebulan sekali, (setiap hidangan hanya boleh diambil putih telur sahaja), lebihkan sayuran, nasi lemak diambil dengan sukatan semangkuk kecil, bersama buah buahan serta segelas air suam ..

* sekiranya waktu makan tengahari pesakit diabetes mengambil nasi ayam atau nasi lemak.. waktu makan malam hanya boleh ambil chapatti atau pasta..
** Sukatan mangkuk kecil bersamaan dengan satu cawan (tea cup)



Menu minum petang

3 keping biskut Jacob hi fibre + segelas susu / milo kosong + segelas air suam
* biskut boleh diganti dengan dua keping biskut oat

Minum malam (diambil setelah suntikan insulin)


2 keping biskut Jacob hi fibre + segelas susu

tu jek..
kbye!!

Nov 8, 2013

Checklist Barang Baby - Khas Utk MoMies To Be !!

salam...

aku nak share checklist utk barang baby n momies menjelang nak bersalin nanti..
aku simpan lama da sejak anak first..
so leh lah korang print n tanda la mana yang dah ada...

kekadang klu anak first ni banyak yang kita tak beli..
ye la coz tak de pengalaman and rasa tak tau kegunaan nya time bila kan..

PAKAIAN BABY

  1.         Baju lengan pendek & seluar pendek
  2.       Pijamas
  3.       Rompers dan jumpsuit
  4.         Baju jalan (utk gi hospital)
  5.        Lengging @ baby tight
  6.        Mittens & booties
  7.      Stocking
  8.       Topi - dinasihatkan beli size yang besar sikit..
  9.       Sapu tangan
  10.      Bib
  11.      Kain Barut
  12.        Kain bedung
  13.      Towel
  14.        Selimut (ikea lebih tebal)


DIAPERING
  1.   Baby Diapers newborn size
  2.  Wet tissue
  3.  Changing mat
  4. Toiletries set
  5. Cotton ball


BABY CARE & GROOMING
  1. Bedak baby
  2.  Lotion baby
  3.  Comb
  4.  Cotton bud
  5. Nail clipper
  6.  Methylated spirit – untuk cuci pusat baby (provide by hosp?)
  7.  Gripe water
  8. Nappy cream

NURSERING

1.       Bantal & bantal peluk
2.       Set tilam (ikea – banyak pilihan corak)


FEEDING
  1. Set botol susu
  2.  Nursing pad
  3. Breast pump
  4. Nursing cover
  5. Bottle warmer

KEPERLUAN BERPANTANG
  1. Set jamu
  2. Tungku
  3. Nursing bra
  4.  Maternity pad
  5. Tukang urut
  6.  Bengkung
  7. Kemenyan arab
  8. Pilis & param


BARANG NAK BAWAK GI HOSPITAL
BABY
  1. Pampers
  2. Towel baby
  3. Bedung
  4.  Barut
  5. Selimut
  6. Sapu tangan
  7. Mitten & booties 
           
         tu jek yang aku listkan...
         klu korang ada yang lain leh la tambah..
         sekian..
         kbye!
t

Nov 7, 2013

Waterpark legoland part II

Salam...

Ok smbg citer smlm kan...
Pic sekitar waterpark..

Ok tu kira cam playground waterpark dia..
N yes sgt besar n sangat exciting..
Kanak2 mmg la ske..aku yg jd mak pun ske..hahahaa..

Ni lazy river tak silap aku namanya...
Aku byk abiskan masa kat sini...
Rilex gan aisy n arief n papanya la..
Duk dlm boya tu..
Mmg banyak kali pusing jat sini..

Ni cabana yg aku citer smlm..
Rm150 utk half day
Rm300 utk full day..
Yg best korg leh tutup penuh so korg yg menyusukan anak leh susukan dlm cabana jek..
Nak tukar baju pun leh...
Xpanas pun dlm tu coz ada kipas..


Ok pic dalam cabana..
Ada rack utk letak beg...
Ada peti besi tu..so korg xyah sewa locker jejauh..masukan brg berharga dlm tu...
Pastu korg leh tinggal cabana..
Tp pastikan cabana terbuka..
Coz ada guard yg ditugaskan utk jaga cabana tu..
So dia akan jaga..sapa yg msk cabana ada tag kat tgn..so klu org lain msk..derang akan jaga...n aku mmg tinggal je cabana ni masa bermain..
Alhamdulillah barang semua ada n drang punya guard tu sangat mesra..
Makanan pun korg order dr guard tu e..
Nnt derang akan anta..

 cabana tu come with free :
- towel legoland 2pcs..sangat besor n selesa towel tu
- peti besi tu ( sangat penting ) coz locker jauh la..
- minuman bergas 4 botol n mineral 4 botol



Arief selesai mandi aku trus tukarkan baju..so aku pun skali tukar..
N he now enjoy his meal..


See papa n aisy...
Nak g mana ni..confius! 

Kami di gerbang waterpark legoland..

Papa di depan legoland...
Kami balik sehingga waterpark tutup..kul 6pm berhenti mandi..
Dlm kul7 baru kuar..

Ambk pic lagi..
Sangat penat...
Aisy ondway g car park da tertido dlm
Stroller..
Penat sangat dia..
Owh lupa nak citer..
Makan sangat mahal okeh..klu fikir mmg biasa la kan tmpt2 cam ni makanan mahal..
So klu de anak kecik bwk trus makanan utk derang..
Yg da besor ni mkn dlu kat luar kenyang2..
Pastu mkn mknan ringan je kat dlm..
So kuar mkn lagi skali lagi kat luar..
Ok tu je...
Korang yg lum pegi..jom la g...
Klu ada anak2 lagi best tgok derang have a lot of fun kat sana...

Kbye!!









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...