My Members....

Nov 20, 2013

Tips KurangKan MigRain @ Sakit Pale

salam...

actually aku mmg slalu sakit pale aka migrain...
pastu macam-macam aku wat utk hilang kan sakit kepala nih...
antaranya potong rambut..
elakan daripada makan beberapa makanan yang mmg paveret aku..
pastu elakan daripada keluar time matahari terik...
dan macam2 lagi...
citer pasal telan panadol n pain killer mmg dah biasa...
yes i know mmg tak bagus...
tp klu dah sakit n tak tahan xkan nak terbaring jek...
so bila telan panadol tu kurang la skit...
tu la xkan nak bergantung pada panadol je kan..
de sampai tahap 2 minggu sakit pale tak sudah...
bayangkan camne aku nak control anak2 n keje lagi..
huuuu...such a stress week...
then try google n google pasal migrain nih...
i found out several things that can reduce migrain..
according to National Headache Foundation...


  1. cheese - cheddar, emmentale, stilton, brie camembert dan lain-lain lah kot... (setiap kek yang sedang mmg ada cheese okeh...sila stress tak dapat dah mkn kek sedap dah) 
  2. choclate!!! (ni double stress!!! bye my lovely choc...huuuuuu )
  3. sos soya 
  4. hot dog
  5. peanut butter atau kekacang...
  6. kismis / betik 
  7. citrus fruits (buah2an yang masam kot)
  8. coffea or nescafe (yang contain caffien) hadoi...slamat tinggal kopi!!

tu yang di list kan...
yang lain emmm tak tau lah pulak..
em de orang kata klu sakit kepala banyakan minum air isotonik such as 100 plus...
maybe...
tah tak de kajian terperinci lagi kan..
so try je lah...
in shaa Allah...

kbye!!
Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...