My Members....

Nov 8, 2013

Checklist Barang Baby - Khas Utk MoMies To Be !!

salam...

aku nak share checklist utk barang baby n momies menjelang nak bersalin nanti..
aku simpan lama da sejak anak first..
so leh lah korang print n tanda la mana yang dah ada...

kekadang klu anak first ni banyak yang kita tak beli..
ye la coz tak de pengalaman and rasa tak tau kegunaan nya time bila kan..

PAKAIAN BABY

  1.         Baju lengan pendek & seluar pendek
  2.       Pijamas
  3.       Rompers dan jumpsuit
  4.         Baju jalan (utk gi hospital)
  5.        Lengging @ baby tight
  6.        Mittens & booties
  7.      Stocking
  8.       Topi - dinasihatkan beli size yang besar sikit..
  9.       Sapu tangan
  10.      Bib
  11.      Kain Barut
  12.        Kain bedung
  13.      Towel
  14.        Selimut (ikea lebih tebal)


DIAPERING
  1.   Baby Diapers newborn size
  2.  Wet tissue
  3.  Changing mat
  4. Toiletries set
  5. Cotton ball


BABY CARE & GROOMING
  1. Bedak baby
  2.  Lotion baby
  3.  Comb
  4.  Cotton bud
  5. Nail clipper
  6.  Methylated spirit – untuk cuci pusat baby (provide by hosp?)
  7.  Gripe water
  8. Nappy cream

NURSERING

1.       Bantal & bantal peluk
2.       Set tilam (ikea – banyak pilihan corak)


FEEDING
  1. Set botol susu
  2.  Nursing pad
  3. Breast pump
  4. Nursing cover
  5. Bottle warmer

KEPERLUAN BERPANTANG
  1. Set jamu
  2. Tungku
  3. Nursing bra
  4.  Maternity pad
  5. Tukang urut
  6.  Bengkung
  7. Kemenyan arab
  8. Pilis & param


BARANG NAK BAWAK GI HOSPITAL
BABY
  1. Pampers
  2. Towel baby
  3. Bedung
  4.  Barut
  5. Selimut
  6. Sapu tangan
  7. Mitten & booties 
           
         tu jek yang aku listkan...
         klu korang ada yang lain leh la tambah..
         sekian..
         kbye!
t

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...