My Members....

Dec 17, 2013

Penipuan Internet / Parcel - Haish Korang-Korang Ni...

Assalam...

ish ramai lak orang yang kene tipu kat internet nih kan...
ye lah since aku ni kije kat polis nih...
mmg nampak sangat orang mudah nooo kne tipu...
klu skit tak pe...
banyak saja...
ni aku citer skit pasal penipuan internet / parcel nih...

  1. mangsa berkenalan dalam fb / twitter / blog / instagram ke hape2 la dlm internet ni...suspek biasanya akan menggunakan pic profile dan akaun org lain...perdaya mangsa menggunakan kata-kata dan janji manismu lahnya..ye lah korang baru kenal kot...sibuk dah dia nak bagi barang bagai...alahai bertuah nya korang nih kan...
  2. mangsa masuk perangkap janji manis mu...saspek pun kengkonon nak pos barang...
  3. suspek bagitau mangsa barang dah pos...
  4. kendian suspek bagitau yang parcel kene tahan kastam n perlu bayar cukai...so saspek arahkan mangsa untuk masukan duit dlm akaun orang lain...
  5. so mangsa yang cam ye ye percaya nih pun masukan duit...n of coz nama fb n nama akaun tak sama...tpi masih tak perasan...
  6. dah dapat duit...tinggalah mangsa terkontang kanting dengan kerugian yang banyak...

ok sekian, pic tu hiasan jek...
em..jangan lah mudah tertipu...
kita cari duit bukan senang...
chao!!

p/s : klu sempat sok aku masukan pic birthday aisy...hehe...



Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...