My Members....

Jul 16, 2015

#mustread Tips Beraya Bersama Si Kecil...

assalamualaikum...

oleh sebab aku masih bekerja hari ni... 16.07.2015
n tak de kje dah skang...



akan aku sharekan tips tips untuk beraya bersama si kecil.. ( bawah 3 tahun)
ye la klu kita beraya ke sana sini keperluan si kecil jangan dilupakan..

1.  air masak / air putih - sila la sediakan lebih2...coz kerap kali gi beraya umah org di sediakan dengan air gas..coke / pepsi / grape dll...sila pastikan air kegemaran kita yang dah tua ni tak jadi air kegemaran si kecil..mmg tak bagus ye..

2. mosquito patch - ini perlu utk si kecil...supaya tak digigit serangga atau nyamuk bila balik kampung nanti...omak ea pun boleh tumpang lekat kat baju gak...

3. ubat ubatan - pastikan bawak bekalan ubat ubatan...coz musim perayaan kebanyakan klinik tak bukak...n yg 24 jam confirm la yang kat bandorrr sana kan...so bagi ubat - ubatan yang simple cam ubat demam, ubat batuk n ubat sesema pastikan ada sebelum balik raya.. n letak di tempat yang tidak kene panas ye...

4. thermometer - kot2 ape2 jadi kita dah ada senang...so sukat je tahap kepanasan anak2...klu bapak pon boleh jugak...

5. extra pillow / blanket - mmg perlu dlm kereta...so bila2 masa mereka take nap ada keperluan utk tido...bila gi umah org pon dah standby dah...tak yah pinjam2 orang dah..

6. warmer - tak kesah la utk susu formula / utk makanan baby yang kita dah sediakan...
pastikan bawak makanan utk si kecil...coz kebiasaannya makanan di rumah keluarga / sanak saudara pedas dan tak sesuai utk si kecil.

tu jek kot aku teringat skang...
dah dekat kul 12 ni..
so selamat hari raya semua...
den dah tak sabo nak balik ni haaaa...


Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...