My Members....

Apr 8, 2011

Help me!!!

Salam...

ibu2 yang pakar dlm breastfeeding sila bagi bantuan...

bekalan susu utk aisy dah tenat dah nih...

mungkin sebab skang aisy dah kuat minum susu kot...

atau pun bekalan susu dari aku yang makin skit....

pening2...cian kat dia klu tak cukup....

soalan2 yang aku perlukan jawapan...

tolong lah jawap si pakar breastfeeding...

1. makanan pe yang mengurangkan susu?
2. makanan pe yang banyakan susu?
3. camner nak banyakan susu daripada biasa?
4. adakah aku perlu tukar daripada manual pump to automatic pump?

aku harap de lah yang balas entry nih...

coz aku mmg memerlukan nasihat pakar...


3 comments:

..nOj.. said...

aisy dah brape bulan skang ni?
tak tau camne nak jawab soklan tu. tp ai terai la ye.

1. rasenye tak penah la dengar plak yg ade makanan yg mengurangkan susu. cuma try mkn makanan seimbang.

2. slalunye dgr org ckp nk bykkan susu, minum barli, horlick, jus kurma, jus nenas. tak penah try pun yg mane2 ni.

3. ai tak penah try memane cara nak banyakkan susu selain dr byk kan minum air masak. skang ni maintain 2liter sehari. tp ekceli kena minum 3liter. tgh try.

4. tak perlu tukar ke letrik pam. sama je production nye manual ngan letrik.

rase2nye, mindset kena betul la kot. niatkan je, pastu mintak tolong Allah makbulkan. yg paling penting minum air bebanyak. sebab kalau air tak cukup dlm badan, camne susu nak terhasil. tak gitu.

ape2 pun, jgn susah ati. itu pun boleh menyebabkan susu kurang jugak. good luck ye. sama2 lah kte berusaha demi kebaikan anak masing2

alexa yussida said...

salam akk..

saya pon xde experience lagi tp td terus gugel n baca2 mcm ade kaitan juga dgn ape yg sy blaja..cuba bukak link ni kak

http://www.askdrsears.com/html/2/t022800.asp

sorry kalo tak mmbantuu

sarasofia said...

susu kurang??

masa amani dulu aku pernah mengalami kekurangan susu.. BUT alhamdullillah i manage too solve it..

my paed inform.. u have to take a lot of fibre source food.. such as fruits n vege.. may b dlm lunch u can put more vege.. n fruits as a snack.. ataupun minum air buah buahan..

besides that.. ini ada method yg aku pernah try masa pumping the milk.. u try to watch ur baby vidz (inside phone) atau ur baby pix.. or imagine je la abt ur baby.. keletah dia ke.. insyaAllah the flows akan banyak.. selain dlm hati berdoa banyak2.. iya la.. perkara baik insyaAllah di makbulkan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...