My Members....

Oct 24, 2013

BaBaBa...BANANA !!

Salam...

Nak citer pasal banana..
Si double a ni mmg ske mkn pisang...
Klu kakak dua biji pun leh abis...
Korang layan la pic derang ea..

Tengok tu..makan smbl tgok cartoon tu mata jeling tv jek..

Ok baru nak tgok camera..
Kakak tunjuk pisang dlm mulut pulak..

Ha lagi sekali...emmm


Adik mkn pisang smbl tgok tv..mls nk layan mama letew...

Ok la nak share skit info pasal pisang ni...

kerepek pisang / pisang goreng ada lemak - so korg mkn byk...byk la lemak...hahahaaha

pesanan doktor bagi wanita yang hendak bersalin perbanyakan makan pisang untuk permudahkan bersalin - sesapa nak bersalin tu ce try la..

merendahkan tekanan darah dan mengelakan risiko strok 

kandungan fiber yang tinggi dapat melancarkan pembuangan air besar setiap hari.

menenangkan fikiran dan mengurangkan tekanan.

orang yang ada ketakutan, obesiti dan tabiat rokok leh cuba makan pisang dipercayai dapat sembuh beransur-ansur.

pisang dapat mengelakan daripada rasa mual / pening ketika waktu awal kehamilan.

utk parut pun sesuai, cara senang jek...kulit pisang gosok kat parut tu...
tapi kene wat selalu kot...baru berkesan...

tapi walaupun sedap...korang or mak2 or bapak2 korang yang de diabetis jangan la pulak korang syorkan utk makan pisang...coz mak aku slalu kata...eh mak tak leh mkn banyak...gula tinggi la pisang ni...

utk kanak2 ok lah...

selain dari pisang buah2an yang sedap lagi berkhasiat utk kanak2 ialah betik, apple, kurma, kismis dan lain-lain yang aku tak terpikir dah skang nih...

kbye!!

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...